In het FD van afgelopen donderdag (koningsdag 27 april) stond een hoofdredactioneel artikel over het verlengen van de ww-uitkeringsperiode. Ik ben daar net als deze hoofdredactie geen voorstander van.
Er zijn een aantal redenen dat oudere werknemers langer werkeloos zijn. Een van de belangrijkste is dat werknemers niet helemaal 'bij' zijn qua opleiding of geschikte werkervaring ontberen. Ons advies is om tijdens de transitieperiode een opleiding te volgen of begeleiding te zoeken naar ander werk. Investeer in jezelf, zeker omdat we doorwerken tot minimaal 67 jaar.
Als je niet investeert, en let wel, het budget is er dankzij de transitievergoeding, loop je de kans de aansluiting met de markt mis te lopen.
Een andere belangrijke reden is snelheid. Maak tempo. Werkeloosheid moet niet te lang duren, voor de werkeloze niet, maar ook omdat de werkgever vraagtekens gaat plaatsen. Twee jaar is al lang. Drie jaar werkeloosheid maakt de situatie nog erger. Helaas komen we wel eens werknemers tegen die na ontslag twee jaar doorbetaald worden en geen actie ondernemen of anderen die menen te kunnen gaan 'genieten' van de WW uitkering, mede omdat ze daar aan hebben meebetaald. Als je als oudere werknemer na zo'n lange periode de arbeidsmarkt op wilt, heb je grote kans dat je onvrijwillig nog langer vastzit aan de werkeloosheidsuitkering. Want werkgevers staan dan niet op je te wachten.
Verlenging van de WW periode klinkt sociaal maar is niet het antwoord, het beschikbare budget moet naar het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van oudere werknemers, direct op het moment dat werkeloosheid dreigt.